Keuzegids voor steekkarren RAJA

Steekkarren: hoe kies je het juiste type?

7  min. leestijd 15 september 2021

Rolt in jouw magazijn of winkel alles al op wieltjes? Een onbetwiste klassieker onder het rollend materieel zijn de steekkarren. Ze zijn een ideale oplossing om bijvoorbeeld een stapel dozen te verplaatsen. Wist je dat het soort wielen, frame en handgrepen bepalend is voor het werk dat je doet? We verzamelden in dit artikel de voornaamste aandachtspunten zodat je altijd zeker kan zijn van je aankoop. Op het einde verklappen we je bovendien welke steekkarren hier bij RAJA nu het populairst zijn…

1. Waarvoor worden steekkarren gebruikt?

Een steekkar of steekwagen gebruik je hoofdzakelijk om homogene ladingen te verplaatsen. Wat houdt dat nu precies in? Homogeen betekent dat de lading een vlakke onderkant heeft en uit één geheel bestaat (zonder uitsteeksels dus). Een kartonnen doos voldoet eigenlijk perfect aan die definitie. Stapel zo’n paar exemplaren op elkaar en je kan ze veilig verplaatsen met je steekwagen.

Door hun unieke vorm verminderen steekkarren de fysieke belasting op de spieren en gewrichten van je magazijniers. Ze moeten minder vaak tillen, trekken en dragen. Met zo’n steekkar kan je trouwens tot wel 350 kg in een keer verplaatsen – en dat allemaal met aanzienlijk minder belasting voor je lichaam.

2. Een steekwagen kopen? Dit zijn de aandachtspunten

Een steekwagen heeft heel wat onderdelen die per model enorm kunnen verschillen. Van wielen tot handgrepen en steekplaten, je vindt ze in verschillende vormen, soorten en maten. Afhankelijk van je job is het dan belangrijk om de juiste variant te kiezen. We sommen de belangrijkste aandachtspunten hieronder voor je op.

2.1 Steekplaat

Een steekkar zou natuurlijk geen zicht zijn zonder zijn steekplaat. Je kan daarbij kiezen uit twee types. Aan de ene kant heb je de inklapbare modellen. Je klapt de steekplaat gewoon verticaal dicht waardoor je karretje heel compact wordt. Ideaal voor wie weinig plaats heeft in zijn magazijn of voor wie de steekkar wil meenemen in de wagen. Aan de andere kant heb je modellen met een vaste steekplaat: die is rechtstreeks aan het frame gelast en kan je dus niet inklappen. Het grote voordeel hiervan is dat ze een veel groter gewicht kunnen torsen, tot wel 350 kg!

Inklapbare of vaste steekplaat voor steekkarren

2.2 Wielen

Om je goederen vlot te verplaatsen heb je natuurlijk wielen nodig. Ook hier heb je weer de keuze uit twee types.

  • Massieve rubberbanden: deze zijn ideaal voor gladde vloeren. Het grote voordeel is dat ze nooit lek kunnen gaan (bijvoorbeeld door een verdwaalde spijker). Ze gaan dus veel langer mee.
  • Luchtbanden: deze zijn ideaal voor buiten of op oneffen oppervlakken. De extra brede banden zijn binnenin hol waardoor ze schokken veel beter kunnen opvangen. Je lading blijft met deze wielen optimaal stabiel.

2.3 Handgrepen

Het is je misschien nog niet onmiddellijk opgevallen, maar sommige modellen zijn uitgerust met ‘veiligheidshandgrepen’. Die handgrepen hebben vaak een kunststof bekleding waardoor je een betere grip behoudt op de steekkar. En niet onbelangrijk: deze handgrepen bieden bescherming aan je knokkels (mocht je bijvoorbeeld in een smalle ruimte ergens tegenaan botsen).

Handgrepen voor steekkarren

2.4 Materiaal

Doorgaans heb je de keuze uit steekkarren van staal of van aluminium. Staal wordt gezien als de sterkste variant en is dus beter geschikt voor het verplaatsen van je zwaarste goederen (tot maximaal 350 kg naargelang het model). Aluminium is veel lichter dan staal en kan je daardoor makkelijker optillen om bijvoorbeeld op te bergen in je wagen. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld vaak op klantenbezoek moet gaan. Nog een voordeel van aluminium: het is beter bestand tegen roest en dus ideaal voor buitengebruik. De draaglast ligt bij aluminium echter wel lager, tot maximaal 200 kg (naargelang het model).

2.5 Draaglast

Eindigen doen we met misschien wel dé belangrijkste keuzefactor: de draaglast van je steekkar. De goedkopere lichtgewichtmodellen zijn goed voor een draaglast tot zo’n 80 kg. Dat zijn doorgaans inklapbare varianten, gemaakt van aluminium. Kijk je naar robuuste uitvoeringen van staal, met vaste steekplaat, dan kom je al aan een draaglast van zo’n 350 kg. Het hangt er dus maar van af wát je precies wilt gaan verplaatsen.

3. Enkele unieke steekkarren in de kijker

We bekijken hier 4 zeer specifieke steekkarren die door hun vorm en uitvoering toch weer nét dat beetje anders zijn dan de doorsnee varianten. Ze zijn ontwikkeld voor zeer specifieke toepassingen. Wat die toepassingen precies zijn lees je hieronder.

3.1 Steekwagen van aluminium

Beginnen doen we met deze steekkar die volledig is gemaakt van aluminium. Aluminium is heel licht en heeft de eigenschap om in een vochtige omgeving niet te gaan roesten (in tegenstelling tot staal). Dat maakt ‘m dus geschikt voor buitengebruik. De hoge ‘rug’ maakt het bovendien makkelijker om met een hogere stapel goederen aan de slag te gaan.

Let vooral ook op de veiligheidshandgrepen en vaste steekplaat (waardoor je een groter gewicht kan verplaatsen). Een onverwachte extra zijn de trapglijders achteraan: ideaal om deze steekkar over trappen of drempels te tillen. De bovenstaande voordelen garanderen dat je minder inspanning moet leveren om zware goederen te verplaatsen waardoor het risico op musculoskeletale aandoeningen (MSA) zoals rugpijn of peesontstekingen aanzienlijk kleiner wordt. Aluminium steekwagen met MSA-preventie

3.2  Steekwagen voor trappen

Wat bij deze trappensteekwagen vrijwel onmiddellijk opvalt zijn de wielen. Door hun driehoeksopstelling is het mogelijk om de steekwagen makkelijker een trap of drempel op te trekken. Ongetwijfeld handig wanneer je nog eens moet verhuizen. Het aluminiumframe zorgt ervoor dat de steekwagen licht blijft en makkelijker kan worden opgetild. Dit kan de risico’s beperken op musculoskeletale aandoeningen (MSA). Bovendien zorgen de brede handgrepen ervoor dat je een stevige grip kan behouden op je lading vanuit verschillende posities. Je kan er een gewicht mee tillen tot zo’n 150 kg.

Trappensteekwagen

3.3  Steekwagen voor vaten

We hebben tot nog toe vooral gesproken over het verplaatsen van homogene objecten zoals dozen. Wat deze volgende steekwagen zo uniek maakt, is dat je er eveneens ronde vaten mee kan verplaatsen. Je kan de steekwagen daarvoor uitrusten met speciale steunen en een riem. Zo blijft je vat stevig op z’n plaats.

Steekkarren voor vaten

3.4 Gecombineerde steek-plateauwagen

Als laatste in rij is deze ‘alleskunner’ aan de beurt. Hij is zowel steekwagen áls plateauwagen. Een twee-in-één dus. Hou je hem verticaal, dan kan je hem gebruiken als steekwagen. Kantel je het geheel horizontaal, dan beschik je over een plateauwagen. Aan jou de keuze! Als steekwagen is hij ideaal om homogene goederen te verplaatsen (dozen bijvoorbeeld). Als plateauwagen is hij dan weer een prima hulp voor alle niét-homogene producten die moeilijker te stapelen zouden zijn.

De steek-plateauwagen is gemaakt van aluminium, een uiterst licht materiaal zodat ervoor zorgt dat je minder inspanning moet leveren bij het verplaatsen van je goederen. Dit kan op zijn beurt weer de risico’s beperken op musculoskeletale aandoeningen (MSA). Tot slot heeft hij makkelijk roteerbare wielen zodat je hem vlot in elke richting kan rollen.

Steek-plateauwagen van aluminium

Klaar om je keuze te maken? Maak hier kennis met RAJA’s meest verkochte steekkarren:

Steekwagen met lekvrije bandenSteekkar met veiligheidshandgrepen en trapglijdersInklapbare steekwagen tot 125 kgInklapbare steekwagen tot 90 kg
Draaglast < 350 kgDraaglast < 250 kgDraaglast < 125 kgDraaglast < 90 kg
StaalStaalAluminiumAluminium
Vaste steekplaatVaste steekplaatInklapbare steekplaatInklapbare steekplaat
Massieve rubberbandenLuchtbanden
Veiligheids-
handgrepen
Veiligheids-
handgrepen & trapglijders*
Inclusief spanelastieken**Inclusief spanelastieken**

* Trapglijders: bieden extra steun op trappen of drempels.
** Spanelastieken: ideaal voor het steviger vastmaken van je lading.

Over de auteur

Arne Leën: Gepassioneerd door het schrijven van boeiende artikelen over verpakkingen, magazijnuitrustingen, kantoorartikelen en meer creëert Arne expertise en een uniek perspectief in de RAJA blog. Met een focus op innovatie en duurzaamheid, stelt Arne lezers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen in hun verpakkingsactiviteiten.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen