Wegwerphandschoenen of disposable handschoenen bieden een basisbescherming op vlak van hygiëne en veiligheid. Je kan daarbij kiezen uit verschillende maten en materialen. Wegwerphandschoenen zijn doorgaans gemaakt van latex, nitril of vinyl. Waarin schuilt hier nu net het verschil, en wat kies je dan het best? Op deze, en nog vele andere vragen, krijg je hieronder uitgebreid antwoord.
1. Vinyl, latex of nitril?
De meeste wegwerphandschoenen worden gemaakt van vinyl, latex of nitril. Drie materialen die elk een heel andere uitwerking hebben op de toepassingen en eigenschappen van je handschoen. Je kan ze hieronder met elkaar vergelijken:
Vinyl | Latex | Nitril | |
. Voordeel | Het goedkoopst | Het meest comfortabel en soepel | Het allersterkst + allergievrij (zonder latex of poeder) |
. . Nadeel | Minder comfortabel dan nitril of latex | Niet geschikt voor mensen met een latexallergie + beschermt niet tegen aardolie producten (olie, diesel, benzine) | Iets duurder dan vinyl en latex |
. . Gebruik | Aanbevolen voor werk zonder chemische of biologische risico’s. Geschikt voor o.a. schoonmaak, horeca en verpakkingen. | Beschermt tegen chemicaliën en micro-organismen. Geschikt voor o.a. laboratoria en ziekenhuizen. | De beste bescherming tegen o.a. chemicaliën en aardolieproducten. Geschikt voor o.a. voeding. |
- Unieke mix van latex, nitril en neopreen voor nóg meer comfort en sterkte.
- Siliconenvrij om sporen op metalen platen en glas te voorkomen.
- Buitenafwerking met noppen voor een betere grip.
- Gechloreerde binnenafwerking om makkelijker aan en uit te doen.
- Beschermt tegen spatten van chemicaliën.
- Geschikt in laboratoria en bij de productie van geneesmiddelen.
2. Gepoederd of niet-gepoederd?
Wegwerphandschoenen zijn vaak beschikbaar in een gepoederde en een niet-gepoederde versie. Het ‘poeder’ waarover men hier spreekt bestaat doorgaans uit maïszetmeel. Het zorgt ervoor dat je de handschoenen makkelijker kan aan- en uittrekken. Bovendien absorbeert het beter vocht en zweet waardoor de handschoenen aangenamer zijn om te dragen.
Gepoederde handschoenen zijn echter niet altijd aan te raden. In de voedingsindustrie of in een klinische omgeving bijvoorbeeld wil je vermijden dat het maïszetmeel zich mengt met je producten. Bovendien kan het maïszetmeel allergieën veroorzaken. In deze sectoren gebruikt men dan ook doorgaans niet-gepoederde varianten.
Gepoederde handschoenen | Niet-gepoederde handschoenen |
Makkelijker om aan en uit te trekken. | Geen risico op allergieën. |
Comfortabeler om dragen (vochtabsorberend). | Geen risico op het ‘vervuilen’ van je product. |
3. Welke maat wegwerphandschoenen moet ik kiezen?
Om de juiste maat van je wegwerphandschoen te bepalen, moet je eerst de omtrek van je hand meten. Die omtrek loopt rondom de knokkel van je pink tot aan de knokkel van je wijsvinger (je duim moet je dus niet meerekenen). Val je tussen twee maten in? Kies dan voor de kleinste variant. Handschoenen rekken tijdens het gebruik namelijk nog lichtjes uit. Door de kleinere maat te kiezen blijven ze dus goed aansluiten rond je hand en pols. Goed om te weten: de maat van een handschoen wordt doorgaans uitgedrukt in inches.
Handomtrek in cm | Handschoenmaat in inch | Internationale maat |
16,5 | 6 | XS |
18 | 7 | S |
19 | 7,5 | S |
20 | 8 | M |
21,5 | 8,5 | M |
23 | 9 | L |
24 | 9,5 | L |
25,5 | 10 | XL |
28 | 11 | XXL |
4. Waar worden wegwerphandschoenen gebruikt?
Wegwerphandschoenen worden in een zeer brede waaier aan sectoren toegepast. In een aantal gevallen is het gebruik ervan zelfs verplicht. Je vind ze onder andere hier terug:
- Laboratoria,
- Voedingssector,
- Dierenartsen en veeartsen,
- Schoonheidssector (kappers, nagelstudio’s, enz.),
- Gezondheidszorg (ziekenhuizen, tandartsen, verpleegkundigen, enz.).
Afhankelijk van je beroep en werkplek zal de materiaalkeuze van je handschoen doorslaggevend zijn. Latex bijvoorbeeld biedt een goede bescherming tegen chemicaliën, bacteriën en virussen. Werk je met olie of vet? Dan houd je het best halt bij handschoenen van nitril.
Tot slot: naast het materiaal kan ook de kleur een rol spelen. De doorsnee wegwerphandschoenen zijn wit of lichtjes transparant. Neutraal dus… Werk je in de voedingsindustrie, dan is het doorgaans aangeraden om blauwe handschoenen te dragen. Dit is in navolging van de HACCP-richtlijnen. Waarom nu eigenlijk blauw? Men heeft voor blauw gekozen omdat deze kleur van nature zelden voorkomt in ons voedsel. Mocht er dus om een of andere reden een blauwe handschoen in de voeding belanden, dan valt dit veel sneller op.
5. Hoe moet je disposable handschoenen gebruiken?
Waar hou je best rekening mee bij het dragen (en weggooien) van wegwerphandschoenen? We sommen hieronder een paar aandachtspunten voor je op.
- Was en droog je handen goed vóór het dragen van wegwerphandschoenen.
- Vervang de handschoenen regelmatig en voorkom beschadigingen of de overdracht van bacteriën.
- Hou bij je keuze altijd goed rekening met de specifieke toepassing. In een medische omgeving gebruik je bijvoorbeeld bij voorkeur niet-gepoederde handschoenen.
- Of ze nu gemaakt zijn van latex, vinyl of nitril, gooi je wegwerphandschoenen nooit weg bij het plastic, maar kies voor het restafval.