Ladingzekering is essentieel tijdens het transport van uw goederen. Om dit maximaal te garanderen is het aangeraden om uw vracht vast te zetten met een spanband of sjorband. Ze zijn gemaakt van polyester, een kunststofmateriaal dat enorm sterk is en zeer goed bestand is tegen uitrekken. Zo blijft uw vracht dus altijd prima op z’n plaats.
Waarom zijn spanbanden onmisbaar voor uw ladingzekering?
Naast omsnoeringsbanden, rekfolie en (houten) pallets vormen spanbanden een cruciale factor in het garanderen van de ladingzekering van uw vracht. Bij ladingzekering komt het er op neer dat de lading in bijvoorbeeld je vrachtwagen zodanig wordt vastgemaakt dat er geen risico meer is op verschuiven. In Europa werden de regels hiervoor vastgelegd in de EUMOS-wetgeving. Bij sjorbanden wordt er gebruik gemaakt van een krachtsluiting. Dit houdt in dat de lading wordt vastgezet door verticaal kracht uit te oefenen op de vloer. Uw pallet of andere goederen worden als het ware naar beneden bedrukt. Het is daarbij aan te raden om de laadvloer altijd schoon te houden. Vuilresten, vet, water of modder kunnen de wrijving verstoren.
Waarvoor gebruikt u een sjorband?
Spanbanden worden met name gebruikt om een volgeladen pallet vast te zetten. Dat kan ook gelden voor grote stapels losse goederen zoals buizen, planken, enz. Hierdoor ontstaat er meer kracht en wrijving naar de vloer toe. Dat zorgt ervoor dat uw pallets duidelijk minder kans hebben om te verschuiven. Om de wrijving tot een minimum te beperken is het bovendien aan te raden om onder uw vracht een antislipstrook aan te brengen. Zo wordt naast een verticale verschuiving ook een horizontale verplaatsing vermeden.
Welke soorten spanbanden bestaan er?
De spanbanden bij RAJA zijn gemaakt van een zeer sterk soort kunststof: polyester. Polyester heeft een uitzonderlijk hoge sterkte waardoor het beschikt over een trekkracht tot wel 2500 kg. Om de sjorband aan te spannen kan u gebruikmaken van een spangesp. U duwt de spangesp eenvoudig naar boven of beneden (naargelang het model) om de gewenste spankracht te bereiken. Voor uiterst lichte ladingen (tot maximaal 100 kg) bestaan er eveneens spanbanden met een klittenband. Deze zijn bijvoorbeeld ideaal bij het verhuizen en voor een gebruik binnen. Ze zijn snel aangebracht en kunnen eenvoudig worden verwijderd. U brengt ze aan zonder extra gereedschap, in alle veiligheid.
Wat is het verschil tussen een 1-delige en 2-delige spanband?
Een eendelige spanband bestaat uit een stuk spanriem met aan een uiteinde een klemgesp. Het wordt gebruikt om een lading volledig te omsnoeren of omklemmen. Bedoeling is dus dat u het volledig rond uw pallet of vracht aanbrengt.
Daarnaast kan u ook kiezen voor een tweedelige sjorband. Deze bestaan uit twee losse delen. Enerzijds een rateldeel en anderzijds een spandeel. Het rateldeel omvat een spanband met aan het ene uiteinde een klemgesp en aan het andere uiteinde een klem. Het spandeel wordt gevormd door een spanband met aan slechts een uiteinde een haak. Bedoeling is om de haken van beide delen vast te klemmen aan uw transportmiddel (vrachtwagen, laadplatform, enz.). Het vrije uiteinde van het spandeel en de klemgesp van het rateldeel worden vervolgens aan elkaar vastgemaakt om uw vracht vast te sjorren. De tweedelige spanband is sterker dan de eendelige spanband. Graag meer weten? Neem hier een kijkje voor bijkomende accessoires voor palletisering en ladingzekering.
Toon minder