Hoe duurzaam ben jij als webshop? Als we die vraag stellen aan de doorsnee shopper, zal hij vooral kijken naar je verpakking.1 Geen wonder, want een doos of verzendzak is vaak het enige fysieke raakpunt met je bedrijf. Dat papier en karton daarbij beter scoren dan plastic, is waarschijnlijk geen echte verrassing. We laten je daarom kennismaken met 5 gloednieuwe alternatieven voor plastic verpakkingen. Noppenfolie, rekfolie of tape… je hebt er voortaan geen grammetje plastic meer voor nodig. Ontdek het zelf maar!
Wat zijn de voordelen van alternatieven van papier?
Overweeg je om te kiezen voor papier maar ben je nog niet hélemaal overtuigd van zijn sterktes? Dan tonen we hieronder graag nog even alle voordelen van dit verrassend veelzijdige materiaal.
[1] Natuurlijke uitstraling: met papier zet je het ecologische imago van je bedrijf extra in de verf. Niet onbelangrijk als je weet dat 45% van de shoppers veel belang hecht aan een bedrijf met een duurzame uitstraling.1
[2] Hernieuwbaar: papier is gemaakt van hout, een grondstof die we eindeloos kunnen laten groeien. Dat zorgt voor een kleinere impact op het milieu en op het gebruik van onze grondstoffen. Goed om te weten: bij de groei van bomen wordt er bovendien CO2 uit de lucht gehaald en omgezet in nieuwe zuurstof. Niet slecht hè?
[3] Makkelijk te sorteren: plastic bestaat in enorm veel verschillende varianten, van PP en PVC tot LDPE en ABS. Dat is extra opletten geblazen want al dat plastic mag je niet altijd samen sorteren. Bij papier ligt dit gelukkig makkelijker. Elke zuivere papieren verpakking kan je samen weggooien en nadien laten recyclen (of zelfs composteren).
[4] Sterk: papier en karton zijn sterk en goed bestand tegen scherpe randen en hoeken.
[5] Veilig: papier is doorgaans vrij van chloor en zuren. Dat maakt het ideaal voor het verpakken van bedrukte documenten en foto’s. Daarnaast is het antistatisch. Verzend je elektronica? Dan is er dus geen risico op elektrostatische ontladingen die je apparaten kunnen beschadigen.
- De uitputting voorkomen van Europa’s grondstoffen.
- Het herstellen van bossen om meer CO2 te laten opnemen.
- Europa’s hulpbronnen beheren op een circulaire en duurzame manier.
Papier past volledig binnen dit concept. Zo kunnen papieren producten meermaals worden gerecycled (tot wel 7 keer) en nadien zelfs worden gecomposteerd. Dit vormt op zijn beurt de voedingsbodem voor nieuwe planten en bomen waarmee we de grondstoffencirkel kunnen sluiten.
New in town: 5 papieren alternatieven voor plastic verpakkingen
Wist je dat 78% van de webshops aangeeft hun activiteiten verder te willen verduurzamen in de komende 3 jaar?1 Kiezen voor milieuvriendelijk(er) verpakkingsmateriaal is daarbij een stap in de goede richting. Als alternatieven voor plastic worden vaak papier en karton aangehaald. En met rede, want papier blijkt een erg veelzijdige grondstof te zijn. Nieuwe productietechnieken en ontwerpen hebben de afgelopen jaren duidelijk gemaakt hoé veelzijdig dat papier wel degelijk is. We tonen je hieronder enkele van de nieuwste innovaties in verpakkingsland. Welke ken jij al?
► 1. Papieren noppenfolie
Een van dé populairste beschermmaterialen is ongetwijfeld wel noppenfolie. Traditioneel werd dit altijd gemaakt van plastic, en meer bepaald polyethyleen. Zoek je een duurzamer alternatief dat qua look & feel beter past bij je kartonnen doos? Hou dan eens halt bij de papieren noppenfolie. Dit alternatief biedt hetzelfde gebruiksgemak als gewone noppenfolie, maar is daarentegen gemaakt van een heel andere – hernieuwbare – grondstof: hout.
Dankzij een unieke productietechniek kon men papier creëren met een lichtjes gegolfde reliëfstructuur. Door twee van zulke papierlagen aan elkaar te bevestigen bootst men het effect na van luchtbellen. Het resultaat is een materiaal dat prima schokken kan dempen. Dat maakt papieren noppenfolie ideaal voor het omwikkelen van je fragiele producten. Extra handig is trouwens dat je klant dit soort noppenfolie gewoon samen met z’n doos kan sorteren. Heel wat makkelijker dus!
► 2. Papieren omsnoeringsband
In ons lijstje met hernieuwbare alternatieven voor plastic houden we in de tweede plaats halt bij de omsnoeringsbanden. Je hebt daarbij vaak de keuze uit materialen zoals polypropyleen, polyester of staal. Wat velen misschien nog niét weten, is dat er sinds kort ook ‘papieren omsnoeringsband’ bestaat. Dat wordt vooral gebruikt bij toepassingen waarvoor je vroeger waarschijnlijk wikkelfolie nodig had. Denk maar aan het omsnoeren van lichte pakketten, het bundelen en beveiligen van producten, enz.
Vergeleken met wikkelfolie bezorgt een papieren omsnoeringsband je heel wat minder restafval. Dat betekent dus ook dat er minder grondstoffenverbruik is. Bovendien is het papier volledig hernieuwbaar en recyclebaar. Je kan het dus makkelijk sorteren bij het papierafval, samen met je kartonnen dozen. Meer weten? Neem dan zeker een kijkje in onze keuzegids voor omsnoeringsbanden.
► 3. Papieren rekfolie
Nóg zo’n papieren nieuwigheid vinden we in de wereld van de rekfolies. Ook hier ben je waarschijnlijk al sinds het prille begin van je carrière vertrouwd met de plastic varianten. “Kan papier zo’n plastic folie wel vervangen?”, horen we je nu tot hier denken… Het antwoord daarop is: ja!
Is je palletlading homogeen van vorm (dus zonder uitstekende delen) en weegt het niet meer dan 200 kg? Dan is deze papieren wikkelfolie een prima alternatief. Goed om te weten: papieren wikkelfolie is elastisch tot zo’n 30%. Je kan ‘m dus stevig laten aansluiten rond je pallet, zonder dat hij scheurt. Tot slot mogen we niet vergeten dat hij gemaakt is van hout uit duurzaam beheerde bossen (PEFC-gecertificeerd) en voor 100% is te recyclen na gebruik.
► 4. Honingraat envelop
Klaar voor meer? Maak dan kennis met nummer 4 van onze alternatieven voor plastic: de honingraat envelop. En neen, deze envelop heeft niets te maken met zoete nectar of kleurrijke bloemen. De ‘honingraat’ verwijst naar de vorm van het bufferpapier aan de binnenkant. Dit papier is gestanst in de vorm van achthoekjes (zoals honingraten dus). Hierdoor ontstaat er een harmonicastructuur met luchtlagen ertussen. Dat vormt op zijn beurt de ideale schokdemper! Net om die reden wordt een honingraat envelop vaak gebruikt als alternatief voor de plastic luchtkussenenvelop.
Het bufferpapier is langs 2 zijden afgewerkt met een beschermlaag van kraft. Daardoor is de envelop optimaal bestand tegen perforaties en scheuren. Geen enkele andere papieren envelop kan er aan tippen! Sorteer de envelop na gebruik gewoon nog even bij het papierafval en je job zit erop.
► 5. Versterkte papieren tape
We hebben het hierboven al gehad over het bundelen en beschermen van je producten. Maar hoe zit het met alternatieven om te sluiten? Daarvoor heb je tape nodig. Papieren tape is dan een logische keuze voor wie een milieuvriendelijke optie zoekt. Omdat standaard papieren tape echter niet altijd toereikend is voor erg zware dozen, heeft men ook een extra sterke variant ontwikkeld. Dat brengt ons dus bij innovatie nummer 5: de versterkte papieren tape.
Deze tape is van naald tot draad gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare materialen. Beginnen doen we bij de drager: hiervoor werd kraftpapier gebruikt. Dit materiaal is goed bestand tegen vocht, makkelijk recyclebaar en herbruikbaar. Voor de lijmlaag koos men natuurlijke rubberlijm. Het garandeert een zeer sterke hechting op een kartonnen ondergrond. Tot slot zijn er de versterkende draden van linnen, een natuurlijk textielmateriaal op basis van vlas. Het zijn net deze draden die de tape omvormen tot een echte krachtpatser van formaat.
Bron:
1 Safeshops – Belgian Online Sustainability Monitor 2021