Fragiele producten verzenden zoals elektronica, een kwetsbaar boek of een flacon parfum is niet altijd zo evident. Je producten heelhuids tot hun eindbestemming krijgen is prioriteit nummer 1. Met de juiste beschermende verpakkingen wordt dit echter kinderspel. Een goede verpakking beschermt je product tijdens het hele verzendproces; van je webshop-magazijn tot in de woonkamer van de consument. Hoe kies je nu de juiste beschermende verpakkingen? RAJA geeft je het antwoord.
1. Welke beschermende verpakkingen kies je best?
Bij het verzenden van breekbare goederen zoals elektronica, servies of glaswerk, is het essentieel om verpakkingen te kiezen met een hoge beschermende factor. Hieronder sommen we voor jou de belangrijkste beschermende verpakkingen op die zeker op of rond jouw inpaktafel aanwezig moeten zijn.
► 1. Houten kisten
Een houten kist is een van de meest stevige vormen van beschermende verpakkingen. Wil je deze verpakkingen bovendien makkelijk kunnen verplaatsen met een pallet, kies dan voor een houten palletkist. De kist en de palletbodem zijn met elkaar verbonden en vormen zo een stabiele eenheid. Het is aan te bevelen om een houten kist te gebruiken wanneer je:
- Een optimale bescherming wilt bieden aan je breekbare producten; vooral indien die producten te zwaar zouden zijn om te verpakken in een reguliere kartonnen doos.
- Goederen internationaal exporteert waardoor ze nog beter bestand moeten zijn tegen grote temperatuurschommelingen, stevige schokken en meer veeleisende opslagomstandigheden (bv. transport per schip, trein of vliegtuig).
- Producten wilt opslaan voor een zeer lange periode.
► 2. Dozen van drielaagskarton
In elke vorm van logistiek is een kartonnen doos een onmisbare schakel. Hij is aanwezig aan elk inpakstation en beschermt een brede waaier aan breekbare producten. De beste optie is daarbij een doos van karton opgebouwd uit 3 lagen. Dit is de sterkste en meest beschermende kartonnen verpakking, zoals je ook kan lezen in dit artikel over de kartonkwaliteit van dozen.
Dit type van beschermende verpakkingen is verkrijgbaar in verschillende formaten om zo goed mogelijk aan je behoeften te voldoen. Voor elk formaat product kan je dus wel een prima passende doos vinden. De doos van drielaagskarton is ideaal om ladingen te beschermen tot 350 kg. Er bestaan daarbij trouwens ook palletiseerbare dozen. Deze kan je veilig boven op elkaar stapelen op een standaard pallet en kunnen een last aan tot zo’n 500 kg. Ze zijn stuk voor stuk zeer sterk en bieden een optimale bescherming voor al je producten, van opslag tot transport.
► 3. Gewatteerde enveloppen
Flexibele verpakkingen zoals verzendenveloppen zijn een uitstekende oplossing om kleinere individuele producten te beschermen. Dit soort verpakkingen bieden enkele onmiskenbare voordelen, waaronder een laag gewicht en een brede waaier aan toepassingen.
Gewatteerde enveloppen van duurzaam papier behoren tot de populairste voorbeelden van deze flexibele verpakkingsmaterialen. Ze zijn allereerst zeer sterk waardoor je ze kan gebruiken voor het verzenden van iets zwaardere (kleine) producten. Daarnaast zijn ze ook goed uitgerust voor het opvangen van schokken door de dikke laag van gestanst papier binnenin (omgeven door twee lagen beschermend kraftpapier van 180 g/m²).
► 4. Antistatische verpakkingen
Elektronische componenten behoren tot de fragiele artikelen die een zeer speciale beschermende verpakking vereisen. Voor een veilige verzending is het gebruik van een antistatisch omhulsel aan te bevelen. Meer weten? Lees dan zeker verder in ons artikel over antistatische ESD-verpakkingen. Je vindt dit type verpakking in 3 formaten:
- De antistatische zak: producten die gevoelig zijn voor statische elektriciteit kunnen op deze manier optimaal worden beschermd. Deze zak creëert een beschermende laag rondom je product zodat elektrostatische ontladingen kunnen worden vermeden.
- De antistatische schuimdoos: dankzij de speciale schuimlaag binnenin beschermt deze doos je producten optimaal tegen schokken, maar ook tegen statische elektriciteit. Een 2-in-1 bescherming dus.
- Het antistatisch postdoosje: dit compacte formaat is ideaal voor het vervoeren of verzenden van kleine elektronische componenten. Het biedt een optimale bescherming tegen schokken en statische elektriciteit.
► 5. Dozen met schuimvulling
Voor wie actief is in de wereld van e-commerce zijn dozen met een schuimvulling een welkome oplossing voor het verzenden van kleine fragiele producten. De schuimlaag dient in de eerste plaats als buffer voor het opvangen van schokken. Daarnaast beschermt het ook tegen krassen. Objecten met een krasgevoelig oppervlak zijn zo prima beschermd in alle omstandigheden. Voorbeelden hiervan zijn optische instrumenten, kleine mechanische stukken, kunstvoorwerpen, enz.
Door de ingebouwde schuimlaag heb je trouwens geen extra bescherm- of opvulmateriaal meer nodig. Zo bespaar je eenvoudig op je verpakkingskosten. Wist je bovendien dat de schuimdozen van RAJA zijn gemaakt van 100% gerecyclede materialen? Het schuim is daarbij afkomstig van afgedankte PET-flessen. Zo kan ongebruikt plastic op een eenvoudige manier een heel nieuwe toepassing krijgen.
► 6. Postdozen met beschermrand
Deze vorm van beschermende verpakkingen is voorzien van een handige extra waardoor vooral de randen van je producten beter worden beschermd. Dat komt van pas voor webshops die bijvoorbeeld boeken of ander drukwerk verzenden. De ‘schokranden’ zijn telkens te vinden aan de korte zijden van de postdoos.
Dit soort postdoos met beschermrand is doorgaans makkelijk te sluiten aan de hand van een geïntegreerde kleefstrip. Zo winnen je inpakkers heel wat tijd aan de paktafel. Om hem te openen kan je klant dan weer gebruikmaken van de scheurstrip. Zo is je pakje veilig te openen, zonder gebruik te moeten maken van een schaar of cutter.
2. Welk beschermmateriaal mag niet ontbreken?
Naast de beschermende verpakkingen kan het voor je breekbare producten ook nodig zijn om een extra omwikkeling of opvulling te voorzien. Dat biedt een bijkomende beschermlaag waar heel wat producten niet zonder kunnen. Meer informatie hierover kan je raadplegen in deze gids over beschermingsmaterialen.
Noppenfolie . | . Ook wel bekend onder de naam luchtkussenfolie is dit een van de meest gebruikte materialen voor het beschermen van producten. Je kan er breekbare producten eenvoudig mee omwikkelen of lege ruimtes in een pakket snel mee opvullen. Er bestaan veel soorten noppenfolie; gaande van traditionele transparante folie, tot isothermische of ondoorzichtige soorten. Voor een milieuvriendelijke touch kies je best voor gerecyclede en/of recyclebare folie. |
Kraftpapier . | . Kraftpapier met een reliëfstructuur is uiterst milieuvriendelijk en beschermt uitstekend je producten. Net zoals bij plastic noppenfolie worden schokken efficiënt opgevangen. Voor lichte goederen volstaat een papierkwaliteit van 100 g/m². Voor zware goederen volstaat een kwaliteit van 125 g/m². Beschermend kraftpapier is ook verkrijgbaar in de vorm van opvulchips. Naast bescherming zorgen de chips voor een originele unboxing experience. |
Luchtkussens | . Luchtkussens kunnen worden beschouwd als een van de meest innovatieve vormen van beschermings- en opvulmateriaal. Ze zijn voor maar liefst 99% gemaakt uit pure lucht. Hierdoor produceren ze zeer weinig afval. De luchtkussens zijn verkrijgbaar in vele varianten: van 100% gerecycled materiaal, plantaardig aardappelzetmeel of zelfs hernieuwbaar papier. |