Ter land, ter zee en in de lucht… Nederlandse producten worden jaarlijks massaal geëxporteerd. Je goederen efficiënt verpakken is een cruciale factor bij een exportverzending. We bekijken in dit artikel hoe je je producten optimaal beschermt tegen schokken, beschadigingen en diefstal. Anderzijds kijken we hoe je het gewicht en volume van je verzending vermindert om zo de transportkosten te verlagen.
► Stap 1: Kies de juiste primaire bescherming
De eerste stap is onmiddellijk al een van de cruciaalste in het hele verpakkingsproces. Alles valt of staat met een goede primaire bescherming. Dit is eigenlijk de ‘externe’ laag van je verpakking. Deze krijgt het vaak het hardst te verduren door factoren zoals regen, vocht, stoten, enz. Naargelang de eigenschappen van je product, heb je de keuze uit verschillende soorten primaire beschermingen:
Gewicht product | Type primaire bescherming |
Minder dan 50 kg | Dubbelgolfdoos |
Tussen 50 en 70 kg | Dubbelgolfdoos met een hoog draagvermogen |
Tussen 70 en 500 kg | Driedubbelgolfdoos |
Meer dan 500 kg | Houten palletkist |
Zoals je uit bovenstaande tabel kan afleiden heb je voor een exportverzending op z’n minst een doos nodig van dubbelgolfkarton. Liefst zelfs van driedubbelgolfkarton. Deze dozen bieden een topbescherming voor onder andere zware en breekbare ladingen. Naast de eigenschappen van je product moeten we ook rekening houden met de transportomstandigheden. Deze bepalen eveneens welk soort exportverpakking je moet gebruiken:
- Het aantal keren van overslag: het is goed mogelijk dat 1 product zowel moet worden vervoerd over het land, in de lucht als via het water. Hoe groter het aantal keren van overslag, hoe steviger je je product moet verpakken.
- Klimatologische omstandigheden: bestrijd boosdoeners zoals vocht met een droogmiddel en houd de temperatuur onder controle dankzij een koeldoos.
- Transport- en opslagtijd: hoe langer je product wordt vervoerd, hoe beter de bescherming zal moeten zijn en hoe steviger de doos. Voor absolute zekerheid kies je het best voor een doos uit driedubbelgolfkarton.
► Stap 2: Kies de juiste secundaire bescherming
Na de primaire bescherming of ‘externe verpakking’ gaan we nu eens kijken naar de secundaire bescherming. Dit is eigenlijk het opvulmateriaal binnenin je doos of kist. Meestal gaat het om papierkussens of luchtkussens. Dit beschermingsmateriaal heeft een grote impact op het totale gewicht van je exportverzending. Het is dus belangrijk om te kiezen voor beschermmateriaal dat tegelijkertijd stevig én licht is. Denk eraan dat je producten langs alle kanten worden beschermd en elkaar niet raken. Enkele aandachtspunten:
- Zorg voor een lichte opvulling van je pakket: je hebt de keuze uit luchtkussens, schuimfolie, opvulchips of papierkussens. Luchtkussens zijn doorgaans de lichtste oplossing!
- Pas je doos aan, aan de omvang van je product: kies bijvoorbeeld voor een doos met variabele hoogte. Zo ben je verzekerd dat je maar een minimum aan opvulmateriaal moet gebruiken.
- Kies voor een doos met een geïntegreerde bescherming: dankzij een doos fixeerfolie is er geen extra beschermmateriaal meer nodig.
► Stap 3: Hoe sluit je efficiënt je doos of kist?
Je doos of kist is ondertussen goed gevuld. Tijd om hem te sluiten dan maar! Zorg dat je dozen goed zijn gesloten want zo vergemakkelijk je nadien het stapelen op een pallet. Geen tape bij de hand? Dan kan je besluiten om je dozen te sluiten met een industriële nietmachine. Tot slot nog even een woordje over exportkisten: meestal zijn deze gemaakt van hout waardoor je met tape weinig kan aanvangen. Houten kisten sluit je daarom het best met een stevige omsnoeringsband.
Hoe sluit je het best je doos? Daarvoor kan je een van volgende 3 technieken toepassen:
Lichte pakketten van < 20 kg | ► Breng de tape aan in een U-vorm. Bevestig de tape over de hele lengte (waar de flappen elkaar ontmoeten) aan de boven- en onderkant van het pakket. |
Middelzware pakketten van < 40 kg | ► Maak eerst een U-vormige sluiting en verstevig dan met een tweede U-strook langs de korte zijden van de doos. Dit is ideaal voor het vervoer van middelzware pakketten of voor pakketten die langdurig worden opgeslagen. |
Zware pakketten van > 40 kg | ► Dozen sluiten met tape in een H-vorm is de veiligste sluiting. Kleef de tape over de hele lengte van de doos, zowel aan boven- als onderkant. Twee extra tapestroken als versteviging worden telkens aangebracht over de randen. |
► Stap 4: Bereid je pallet correct voor op een exportverzending
Bij grote hoeveelheden is het aan te raden om te kiezen voor een exportverzending via een pallet. Zo verplaats je in één keer veel meer goederen. We geven je hier enkele tips om je pallet goed voor te bereiden:
- Plaats je pakketten nooit over de rand van de pallet.
- Plaats de kleinste pakketten onderaan en de grootste bovenaan.
- Bescherm je gestapelde dozen met tussenbladen, hoekbeschermers en afdekvellen.
- Gebruik houten palletten die voldoen aan de ISPM15-norm. Palletten van houtvezel, karton en kunststof hebben geen behandeling nodig voor export.
- Omwikkel je volledige pallet met wikkelfolie.
► Stap 5: Voltooi je verzending met de juiste etiketten
Nu hebben we alles wel goed gedaan, zou je denken? Wel, bijna… Er rest ons nog één belangrijk ding: identificatie! Zorg ervoor dat het zowel voor de verzender als voor de ontvanger duidelijk is wat de bestemming en inhoud is. Dat los je het makkelijkst op door een transparant documentenhoesje op de doos te kleven. Plak de documentenhoes duidelijk zichtbaar op je omwikkelde pallet zodat alle belangrijke documenten onmiddellijk herkenbaar zijn.
Wil je er zeker van zijn dat je pakket in goede staat op zijn eindbestemming geraakt, dan raden we tot slot aan om nog veiligheidsindicatoren of waarschuwingsetiketten aan te brengen. Je kunt daarbij kiezen voor:
Temperatuurindicatoren | Waarschuwt tegen een plotselinge stijging of daling van de temperatuur. |
Schokindicatoren | Waarschuwt of het pakket is gevallen tijdens het laden, het transport of het lossen. |
Kantelindicatoren | Waarschuwt of het pakket is gekanteld. |
Verpakkings- of gevarenetiketten | Voor gevaarlijke producten (bv. brandbaar, giftig, ontvlambaar) of breekbare en kwetsbare goederen. |
Veiligheidstapes of -etiketten | Bij het verwijderen laat de tape een boodschap achter op je pakket. Zo weet je of je pakket al werd geopend voordat het bij de eindbestemming aankwam. |
Klaar om zelf aan de slag te gaan met je exportverzending? Deel hieronder je eigen tips of suggesties over exporteren. Je vindt het volledige overzicht van onze exportverpakkingen op de website van RAJA.