Pallets: alles wat je zeker moet weten

Keuzegids pallets: alles wat je zeker moet weten

7  min. leestijd 18 augustus 2019

Pallets: we kennen ze in verschillende vormen en maten. Of ze nu zijn gemaakt van hout, kunststof of karton, ze delen allemaal één eigenschap: ze zijn dé basis voor het verplaatsen en beschermen van je goederen. Bekijk hier alle soorten, leer de voordelen van elkaar onderscheiden en kom te weten hoe je je pallet het best voorbereidt op een transport.

1. Welke afmetingen hebben pallets?

Binnen de familie van de pallets zijn er twee formaten die wereldwijd het meest worden gebruikt. Aan de ene kant heb je de Amerikaanse maat of ISO-maat van 1200 x 1000 mm. Deze pallets gebruikt men vooral in de VS, Canada en Japan. Opgelet: ze zijn vaak niet conform de afmetingen van Europese vrachtwagens.

Aan de andere kant heb je ook de Europese maat van 1200 x 800 mm. In Europa bestaat er trouwens nog een iets kleinere variant, de displaypallet, met een afmeting van 800 x 600 mm. Deze twee palletvarianten voldoen aan de specificaties van de European Pallet Association en zijn vaak bedrukt met het logo EUR of EPAL.

  • Amerikaanse pallet = 1200 x 1000 mm
  • Europese pallet = 1200 x 800 mm
  • Displaypallet = 800 x 600 mm (ook beschikbaar in 600 x 400 mm)
Wist je dat…
  • Er in Europa meer pallets in omloop zijn dan inwoners? Volgens de laatste telling die dateert van 2015 waren er 3 miljard pallets in de EU. Dat waren er 4 per inwoner.
  • De pallet eigenlijk nog niet zo oud is? Hij werd gepatenteerd in de jaren 1930 door George Raymond en zijn vriend Bill House.
  • Houten pallets gemaakt zijn van verschillende soorten hout? Voor de dragende delen gebruikt men vaak sterk eikenhout. Voor de overige delen gebruikt met eerder dennenhout (of grenenhout).

2. Kies de juiste insteek en het draagvermogen

De eenvoudigste manier om pallets te verplaatsen is met een pompwagen. Je pallet is daarvoor voorzien van ‘insteken’. Dat zijn inkepingen waarin je de vorken van de pompwagen steekt. Je kan kiezen voor pallets met 2 of met 4 insteken:

2 insteken4 insteken
Pallet met twee instekenPallet met vier insteken
Maakt het mogelijk om de pompwagenvorken alleen aan de lange zijden van de pallet te gebruiken.Maakt het mogelijk om de pompwagenvorken aan de vier zijden van de pallet te gebruiken.

Het draagvermogen is ongetwijfeld een van de belangrijkste eigenschappen in de keuze van een pallet. Het draagvermogen is sterk afhankelijk van wat je met je pallet wilt doen. Er wordt doorgaans een onderscheid gemaakt tussen drie situaties:

Statische belastingDynamische belastingBelasting in een stelling
Statische opslag van palletsDynamische opslag van palletsOpslag in een stelling
Maximale belasting die een pallet in stilstand op de grond kan dragen.Maximale belasting die een pallet in beweging kan dragen.Maximale belasting die een pallet kan dragen indien de twee langste zijden in een stelling rusten.

3. Van welke materialen zijn pallets gemaakt?

Pallets zijn gemaakt van een van deze vier materialen, elk met hun eigen voordelen:

Al deze materialen hebben een paar belangrijke kenmerken gemeen. Zo zijn ze perfect nestbaar (als ze van hetzelfde formaat zijn). Door ze boven op elkaar te zetten, win je bij de opslag dus veel ruimte. In de tweede plaats zijn nagenoeg alle pallets van RAJA geschikt voor export. Je kunt er veilig je goederen mee vervoeren naar alle uithoeken van de wereld. Pallets van houtvezel, karton en kunststof hebben bovendien geen parasietbestrijdende behandeling meer nodig (ze voldoen daardoor automatisch aan de ISPM15-norm). Houten pallets moeten nog een speciale hittebehandeling krijgen voordat ze aan de ISPM15-norm voeldoen. Een houten pallet wordt nadien gemerkt met het symbool van een korenaar zoals je hier ziet.

ISPM15 norm voor pallets

Houtvezel pallet
Houtvezelpallets van RAJA
.
Voordelig: ze zijn de goedkoopste palletoplossing.
Veilig in gebruik
ze bevatten geen spijkers, splinters of scherpe hoeken. Door de gesloten bodem zijn je goederen beter beschermd tegen opstijgend vocht en opspattend vuil.
• 
Bestand tegen temperaturen van -65 tot +120 °C.
• 
Geschikt voor export en recyclebaar.
Houten pallet*
.

Houten pallets van RAJA
.
Robuust:
stabiliseren perfect je lading en kunnen een hoge draagkracht aan (tot 4000 kg bij statische opslag).
Van nature antislip: geschikt voor alle bedrijfssectoren en opslagtoepassingen.
Geschikt voor export indien ze voldoen aan de ISPM15-norm. Het hout onderging daarvoor een behandeling waardoor het over de hele wereld uitwisselbaar is.
Recyclebaar.
Kartonnen pallet
.

.
Zeer licht: deze variant weegt veruit het minst. En je weet: hoe lichter je pallet, hoe lager je totale verzendkosten.
Win tijd: kartonnen palletten van RAJA zijn uitgerust met een inkeping onderaan waardoor je de rekfolie snel kan vastzetten tijdens het handmatig wikkelen.
Geschikt voor export en recyclebaar, net zoals een kartonnen doos.
Kunststof pallet
.
Kunststof pallets van RAJA
 .
Hygiënisch en afwasbaar:
te reinigen met water.
Hoge draagkracht: ze kunnen de hoogste last dragen van alle soorten palletten, tot wel 7500 kg bij statische opslag.
 Duurzaam: ze zijn zeer vaak te hergebruiken en verminderen dus het gebruik van grondstoffen.
 Geschikt voor export en recyclebaar.

* Binnen de familie van de houten pallets bestaan er zowel ‘wegwerppallets’ als ‘ruilpallets’. De wegwerpvariant is goedkoper, minder sterk en dient na ontvangst om hygiënische redenen te worden vernietigd. De ruilpallet is steviger van vorm en wordt vaker over en weer gestuurd tussen verschillende bestemmingen.

4. Hoe bereid je een pallet voor op transport?

Heb je de pallet gevonden die het best past bij je gebruik? Volg dan nu deze tips om je goederen optimaal te stapelen en je pallet veilig te verzenden:

  • Plaats je dozen nooit over de rand van de pallet.
  • Plaats je zwaarste dozen altijd onderaan. Zijn er geen grote verschillen in gewicht? Plaats dan je kleinste dozen onderaan en de grootste bovenaan.
  • Bescherm je gestapelde dozen met tussenbladenhoekprofielen of afdekvellen.
  • Kies voor houten pallets die voldoen aan de ISPM15-norm. Pallets van houtvezel, karton en kunststof hebben geen extra behandeling nodig voor export.
  • Omwikkel je volledige pallet met wikkelfolie. Zo bescherm je je goederen tegen water, stof of verschuivingen.

Hoe bereid je een pallet voor op een exportverzending

5. Hoe moet je een pallet omwikkelen? Handmatig of machinaal?

Nadat je je pallet hebt volgeladen met goederen is het belangrijk om het geheel te omwikkelen met rekfolie. Dat zorgt voor een grotere stabiliteit van je lading, je goederen zijn beter beschermd tegen o.a. vocht en je pallets kunnen vlotter worden ingeladen in bijvoorbeeld vrachtwagens en containers. Bekijk hier welke techniek je het best toepast bij het omwikkelen van je pallet.

Handmatig wikkelen

Bij deze techniek zal je werknemer rond de pallet moeten wandelen met een folie-afroller. De fysieke inspanning die hiervoor vereist is, kan na verloop van tijd echter knap vermoeiend zijn. Bovendien kan een mens de nauwkeurigheid van een machine vaak niet evenaren.

Hoewel handmatig wikkelen een paar beperkingen heeft, is het nog altijd de meest gebruikte techniek in kleine ondernemingen of bedrijven die per dag een beperkt aantal pallets verwerken.

Breng rekfolie handmatig aan op je pallets.

Machinaal wikkelen

Om je pallets makkelijker en sneller te omwikkelen, kan je gebruikmaken van een foliewikkelaar. Het vormt de beste oplossing wanneer je per dag meer dan 15 pallets omwikkelt. Je pallet, inclusief lading, mag echter niet hoger zijn dan 2 meter. Een foliewikkelaar past zich perfect aan de vormen van je pallet en lading aan. Je pallets zijn daardoor stabieler omwikkelt en dat met een ideale hoeveelheid folie: nooit te veel en nooit te weinig. Er zijn machines verkrijgbaar die wel tot 250 pallets per dag kunnen verwerken. Dat staat dus gelijk aan een boost voor je tijdwinst en je productiviteit.

Handmatig omwikkelen neemt veel meer tijd in beslag dan met een machine. Gemiddeld duurt het voor een inpakker zo’n 15 minuten om een pallet correct te omwikkelen. Bij een machine duurt dat maar een fractie van die tijd.

Palletwikkelaars voor een mechanische en automatische omwikkeling

 

PDF Keuzegids voor verpakkingsmachines RAJA

Over de auteur

Arne Leën: Gepassioneerd door het schrijven van boeiende artikelen over verpakkingen, magazijnuitrustingen, kantoorartikelen en meer creëert Arne expertise en een uniek perspectief in de RAJA blog. Met een focus op innovatie en duurzaamheid, stelt Arne lezers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen in hun verpakkingsactiviteiten.
Commentaar(1)
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen