Je opent een bestand, drukt op ‘printen’ en een paar tellen later rolt je document op magische wijze uit de printer. Het lijkt simpel hoewel er heel wat techniek achter schuilgaat. In dit artikel bekijken we de drie meest gebruikte systemen: laser, inkjet en thermisch printen. Wat zijn de voordelen van elke techniek en welk soort etiketten of papier heb je telkens nodig?
1. Thermisch printen
► Hoe werkt een thermische printer?
Bij thermisch printen wordt er gebruik gemaakt van hitte om een afdruk op het papier te zetten. Met thermische printers maakt men bijvoorbeeld bonnen, productetiketten, verzendlabels, enz. Bij het thermisch printen onderscheiden we twee soorten technieken.
DIRECT THERMISCH Printen op basis van hitte | THERMISCH TRANSFER Printen met een inktlint |
Gebruik papier of etiketten die bedekt zijn met een speciale chemische laag. Door contact met de verhitte printkop wordt er een chemische kleurreactie opgewekt wat een afdruk achterlaat. | Door de hitte in de printer smelt de inkt op het lint samen met het papier. |
Afdruk is onmiddellijk droog na het printen. | Afdruk gaat oneindig lang mee. |
Wordt gebruikt voor het afdrukken van bijvoorbeeld kassabonnetjes. | Wordt gebruikt om barcodestickers te maken of voor het coderen van producten, dozen en pallets. |
Een aantal populaire thermische printers zijn onder andere die van: Zebra, Dymo en Toshiba.
► Wat zijn de voordelen van thermisch printen?
- Compact: doordat ze zo klein en licht zijn, zijn deze printers makkelijk te verplaatsen en nemen ze amper plaats in op je bureau of inpaktafel.
- Eenvoudig in onderhoud: ze hebben geen inkt of tonercartridges nodig.
- Hoge afdrukcapaciteit: ze kunnen veel prints per minuut aan.
2. Laser printen
► Hoe werkt een laserprinter?
In tegenstelling tot de inkjetprinter (die we hieronder aan bod laten komen) gebruikt de laserprinter geen inkt, maar toner. Toner is een soort poeder dat op het papier wordt aangebracht en verhit waardoor het zich versmelt met het papier. Het eindresultaat is een plastic afdruk op het papier. Je bedrukking is hierdoor beter bestand tegen vocht en regen. Geen wonder dat laserprinters vaak worden gebruikt door e-shops voor het drukken van verzendlabels of productstickers.
De naam ‘laserprinter’ is afgeleid van het feit dat deze printers oorspronkelijk gebruik maakten van laserlicht. Tegenwoordig wordt daarvoor ook wel ledlicht gebruikt. Het document of de foto die je wilt printen, wordt met de laser geprojecteerd op de ‘drum’. Dat is een soort ronde koker. Op de plekken waar de drum verlicht wordt door de laser, blijft de toner plakken. Door de drum daarna over het papier te rollen, wordt de toner op het papier overgebracht. Verhitting zorgt er tot slot voor dat de toner zich stevig op het papier vastzet.
► Wat zijn de voordelen van laser printen?
- Snel: hogere printsnelheid vergeleken met een inkjetprinter.
- Kwalitatief: de afdrukken zijn watervast en onmiddellijk droog na het printen. Dit soort bedrukking gaat langer mee en kan het meest gericht worden aangebracht.
- Voordelig: printen met toner is goedkoper dan printen met inkt (want een cartridge zal je vaker moeten vervangen).
- Alle etiketten van RAJA geschikt zijn voor laserprinters? Handig wanneer je per dag grotere hoeveelheden moet afdrukken.
- Er voor e-commerce speciale verzendetiketten zijn ontworpen? Ze zijn een 2-in-1 oplossing: je drukt de factuur of leverbon samen af met het verzendeticket of retourticket (geschikt voor laser en inkjet).
- Er voor moeilijke transportsituaties extra sterke laseretiketten bestaan? Ze kunnen alle weers-omstandigheden aan en zijn geschikt voor buitengebruik.
3. Inkjet printen
► Hoe werkt een inkjet printer?
Een inkjet printer is het goedkoopst in aankoop en zie je vaak opduiken in het gemiddeld huishouden of in kleinere bedrijven. Bij dit soort printers worden er minuscule druppeltjes inkt op het papier gespoten. Elektrische schokjes zorgen ervoor dat de cartridge (waar de inkt in zit) op precies het juiste plekje een druppel inkt laat vallen. De ruimte tussen die druppels en de verschillende kleuren naast elkaar zorgen ervoor dat we lichte, donkere en gemengde kleuren zien.
Hou er rekening mee dat bij deze printtechniek de inkt zich minder stevig hecht aan het papier. Bij contact met water kan de inkt daardoor uitlopen. Best vermijd je om je documenten dubbelzijdig af te drukken want dat zal nadelig zijn voor de kwaliteit van het papier en de afdruk.
► Wat zijn de voordelen van inkjet printen?
- Energiezuinig.
- Veelzijdig: is het best geschikt voor het printen van onder andere foto’s (dit is echter sterk afhankelijk van het type inkjetprinter dat je aanschaft).
- Goedkoop: deze printer is gemiddeld genomen het goedkoopst in aankoop. Denk er echter aan dat je de cartridges met inkt regelmatiger moet vervangen.