Hoe dikker wikkelfolie, hoe sterker het zal zijn. Klinkt logisch, maar toch is dit niet helemaal waar… En dat bewijst de nanofolie! Deze variant is extra dun en wordt net zoals ‘gewone’ wikkelfolie gebruikt voor het verstevigen van pallets. Hij is een daarmee onmisbaar hulpmiddel voor een stabiel transport. Ondanks zijn slanke uiterlijk is nano wikkelfolie toch sterker én duurzamer. Hoe hij dat klaarspeelt, lees je in dit artikel.
1. Wat is nano wikkelfolie?
Nano verwijst naar het Oudgriekse woord nanos wat ‘dwerg’ betekent. Bij de productie van nanofolie werkt men dan ook op een extreem klein niveau: dat van nanometers. Door een aangepaste techniek kan men de moleculaire ketens van de grondstof dichter op elkaar zetten en effectiever ordenen. Het resultaat is een folie met meer lagen (= maar liefst 33!) die toch opmerkelijk dunner is.
Meer lagen betekent dat de folie veel sterker zal zijn. Dat levert je minder risico op voor perforaties of scheuren. Doordat hij bovendien zoveel dunner is, ligt de micronwaarde van de nanofolie een stuk lager. Even ter verduidelijking: een micron is een miljoenste deel van een meter. Kijk je rond in je eigen magazijn, dan is de kans groot dat je nog een standaard folie gebruikt met een dikte van zo’n 20 micron – de meest gangbare variant. Bij nanofolie bedraagt de dikte gemiddeld maar zo’n 10 micron.
2. Wat zijn de voordelen van nano wikkelfolie?
Kostenbesparend, sterk en milieuvriendelijk: drie voordelen waarin nanofolie duidelijk uitblinkt. We bekijken hieronder waarom dit soort wikkelfolie een aanwinst kan zijn in jouw magazijn.
► Kostenbesparend
Hoe dunner de folie, hoe compacter de totale dikte van je rol. En hoe compacter die rol is, hoe minder opslagruimte het in beslag zal nemen. Zo blijft er meer kostbare plaats over in je magazijn. In de tweede plaats kan je ook besparen op de hoeveelheid en het gewicht folie per rol. Gemiddeld bespaar je met nano zo’n 25% ten opzichte van een standaardfolie. En tot slot: nanofolie is zeer sterk waardoor er aanzienlijk minder risico is op (kostelijke) beschadigingen van je goederen. En er gaat niets boven een levering die in prima staat tot op z’n einddoel geraakt!
► Sterk en scheurbestendig
Zijn stevigheid heeft de nanofolie te danken aan de vele lagen waaruit hij is opgebouwd. Die stevigheid zorgt ervoor dat de folie beter bestand is tegen perforaties en scheuren. Daarnaast blijft nanofolie heel soepel waardoor hij probleemloos de vorm aanneemt van je goederen. Resultaat van dit alles? Je palletlading is steviger omwikkeld en beter beschermd tijdens het transport.
► Milieuvriendelijk
Voor het laatste voordeel maken we een ommetje langs het recyclagepark. Door nano wikkelfolie te gebruiken, verminder je namelijk de hoeveelheid plastic afval. Logisch, want door de dunnere (en toch sterkere) folie heb je minder plastic nodig om eenzelfde pallet te omwikkelen.
3. Hoe breng je folie aan rond een pallet?
Voordat je enthousiast aan het wikkelen gaat, moet je er eerst voor zorgen dat je goederen stevig en stabiel op een pallet staan. Daarom deze tips:
- Gebruik aan de basis een pallet die voldoet aan de ISPM15-norm. Zo kan je met een gerust gemoed verzenden, óók naar het buitenland.
- Plaats je zwaarste dozen altijd onderaan. Zijn er geen grote verschillen in gewicht? Plaats dan je kleinste dozen onderaan en de grootste bovenaan.
- Plaats je dozen nooit over de rand van de pallet.
- Gebruik tussenbladen en hoekprofielen om de lading nog stabieler te maken.
- Gebruik afdekvellen om je pallet te beschermen tegen regen, stof of vuil.
Hierna is het tijd om de wikkelfolie in beeld te laten komen. Dat kan een transparante folie zijn, of een gekleurde variant (bv. zwart) waarbij je de inhoud discreter kan afschermen. Of je nu manueel of machinaal je pallet omwikkelt, deze tips komen altijd van pas:
- Zorg ervoor dat de kleefzijde van de folie op je lading plakt (anders gaan je pallets aan elkaar kleven).
- Voorzie de boven- en onderkant van je pallet van zo’n 3 lagen wikkelfolie.
- Zorg er tot slot voor dat de lagen folie elkaar voor best 20 cm overlappen.