Regen, water, vocht… We kunnen het meestal wel missen als kiespijn. En dat geldt ook voor je verpakkingen. Naargelang de goederen die je verzendt is het interessant, of zelfs essentieel, om droogzakjes te gebruiken. Ze vormen een extra garantie dat je producten in goede staat hun eindbestemming bereiken. Lees hier hoe je deze zakjes het best gebruikt.
1. Wat zijn droogzakjes?
Droogzakjes hebben 1 hoofddoel: het absorberen van water. Je vindt ze vaak in verpakkingen met voedsel of kleding. Ze maken dat je producten niet beschadigd raken door vocht of corrosie.
Droogzakjes zijn verkrijgbaar in veel uiteenlopende formaten. Er bestaan kleine zakjes van maar enkele centimeters breed die nauwelijks opvallen. Maar er bestaan ook grote droogzakken die per kettingset in een container worden opgehangen. Ze houden de vochtigheidsgraad binnenin de container voldoende laag om je goederen op een veilige manier over zee of via het spoor te transporteren.
2. Hoe werken droogzakjes?
De dehydraterende eigenschappen van deze zakjes zijn toe te schrijven aan twee belangrijke mineralen: klei en silicagel.
► Klei is het meest voordelige en milieuvriendelijke droogmiddel. Het is een 100% natuurlijke stof en daardoor niet-toxisch. De klei die voor deze doeleinden wordt gebruikt, heeft een hoge aantrekkingskracht voor vocht. In tegenstelling tot silicagel biedt klei ook nog een goede bescherming tegen een tweede boosdoener: corrosie. Hierdoor wordt klei het vaakst gebruikt in deze sectoren:
- Mechanica,
- Maritiem transport.
► Silicagel op zijn beurt is een kunstmatig ontwikkeld droogmiddel dat voor het eerst werd gepatenteerd in 1919 in het Amerikaanse Baltimore, Maryland. Het is in feite geen gel, maar een fijne korrel van siliciumdioxide. Silicagel is op dit moment het droogmiddel met de hoogste vochtabsorberende vermogen op de markt. Zelfs wanneer deze droogzakjes verzadigd zijn met vocht voelen ze nog altijd droog aan. Silicagel wordt onder andere gebruikt bij het verzenden van:
- Kleding,
- Farmaceutische producten,
- Voedingsmiddelen,
- Elektronica.
3. Hoe gebruik je droogzakjes?
De hoeveelheid droogzakjes hangt af van de grootte van je verpakking: hoe groter de doos en het product, hoe meer droogmiddel je nodig hebt. Om een goede werking van het droogmiddel te garanderen, is het bovendien aan te raden om je product in een folie of zakje te steken dat luchtdicht kan worden gemaakt. Droogzakjes op basis van klei en silicagel zijn trouwens herbruikbaar. Na 1 transport kan je het zakje dus gewoon van de ene verpakking in de andere gebruiken.
Mocht een zakje met silicagel toch nat en vochtig zijn, dan kun je het eenvoudig hergebruiken door het gedurende een uur op te warmen in een schaaltje tussen +120 °C en +150 °C. Zijn vochtabsorberende eigenschappen zijn dan weer zo goed als nieuw!
4. Waar komt droogmiddel nog van pas?
We hebben het hier al gehad over het gebruik van droogmiddelen in de verpakkingssector. Maar hun eerste toepassingen lagen ergens anders. Silicagel bijvoorbeeld werd voor de eerste keer op grote schaal gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Amerikaanse leger gebruikte het toen om penicilline droog te houden. Maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat je er nog heel wat meer mee kunt aanvangen. Je kan ze ook gebruiken om:
- slechte geurtjes in een kamer te elimineren;
- de kleren in je kast droog te houden;
- condensvorming op ruiten te voorkomen;
- de groei van bacteriën en schimmels te voorkomen in de badkamer of in een sporttas;
- voedsel langer vers te houden;
- de glorie van oude foto’s te bewaren.
En mocht je smartphone in het water zijn gevallen… Geen nood! Want ook dan zijn droogzakjes met silicagel weer het ideale redmiddel. Zit er dus een zakje silicagel in het volgende webshop-pakje dat je ontvangt? Hou het dan voortaan bij, want zoals je ziet komt het elders in huis nog wel van pas.
- Er bestaan 2 soorten mineralen voor droogzakjes: klei en silicagel.
- Beide materialen zijn niet-toxisch en houden water zeer goed vast.
- De zakjes met silicagel zijn eenvoudig te hergebruiken nadat je ze 1 uur hebt opgewarmd. Ze zijn van toepassing op tal van plekken in je huis.