Behandelingspictogrammen en symbolen op verpakkingen: je hebt ze ongetwijfeld al gezien op dozen, zakken en tapes. Sommige spreken wel voor zich maar voor de betekenis van andere sta je misschien nog in je haar te krabben? Tijd dus dat onze verpakkingsspecialisten daar verandering in brengen. We leggen hieronder de meest gebruikte universele symbolen één voor één onder het vergrootglas.
Gids voor symbolen op verpakkingen
► Milieu en Recycling
Dit is ongetwijfeld een van de meest voorkomende symbolen op verpakkingen. Het cijfer duidt op het percentage gerecycled materiaal in het eindproduct. Het logo werd ontworpen in de late jaren 1970 door de Amerikaan Gary Anderson. Het wordt ondertussen wereldwijd gebruikt als een symbool voor recycling.
Om te weten of je te maken hebt met een volledig recyclebaar product, moet je uitkijken naar dit symbool. Dat is bijvoorbeeld het geval bij veel producten uit papier, karton, enz.
Het RESY-symbool zie je vaak opduiken op producten in en uit Duitsland. Het garandeert de recycling van papier en karton. Het cijfer beneden de pijlen duidt op het stamnummer van het bedrijf. Voor RAJA is dat eenvoudigweg 8888.
.
Dit symbool bevestigt de aanwezigheid van recyclebaar aluminium in het product.
De Forest Stewardship Council of FSC is een organisatie die toeziet dat bossen wereldwijd op een verantwoorde manier worden beheerd. Papier en hout met dit logo voldoen dus aan de FSC-standaarden.
Deze certificering garandeert dat het product dat je koopt, afkomstig is van verantwoorde grondstoffen en dat je door uw aankoop bijdraagt aan het behoud van bossen wereldwijd.
Het EU Ecolabel is een keurmerk dat door de EU wordt toegekend aan producten die beter zijn voor het milieu zonder aan kwaliteit in te boeten. Door de zeer strenge eisen kan slechts 10% tot 20% van de producten op de Europese markt dit label dragen.
Dit label wordt beheerd door European Bioplastics, de koepelorganisatie van producenten van biologische plastics. Deze producten of grondstoffen zijn composteerbaar onder industriële omstandigheden. Men combineert het vaak met het OK Compost-label.
.
Dit OK Compost-label certificeert dat een product voor 90% afbreekbaar is binnen zes maanden onder industriële composteeromstandigheden.
Dit symbool verwijst naar de ISPM15-norm. Dat staat voor de Internationale Standaard voor Phytosanitaire Maatregelen. Deze norm bepaalt dat men zowel pallethout als verpakkingshout moet ontsmetten door hoge temperaturen. Zo wil men de verspreiding tegengaan van schadelijke organismen van het ene continent naar het andere.
- Het recycling symbool (met de 3 pijlen in een cirkel) werd ontworpen door Gary Anderson en gelanceerd op Earth Day 1970. Hij ontwierp dit als 23-jarige student voor een ontwerpwedstrijd aan de University of Southern California. Hij won hiermee $ 2500.
- Dit symbool staat ook wel bekend onder de naam Mobius Loop. ‘Möbius’ verwijst naar een wiskundige en sterrenkundige die deze tweedimensionale figuurvorm ontdekte in 1858.
- Sinds 2008 maakt de Mobius Loop onderdeel uit van de internationale ‘Resin Identification Codes’. Men identificeerde daarbij 7 soorten plastic om de consument te helpen plastic beter te herkennen en correcter te scheiden/recyclen (zie symbolen hieronder).
- Vooral kunststof producten met de codes 1 (PET) en 2 (HDPE) zijn vandaag de dag makkelijk en veelvuldig te recyclen.
► Grondstoffen
PET staat voor polyethyleen tereftalaat. Deze grondstof gebruikt men vooral voor het maken van bijvoorbeeld doorzichtige plastic flessen. De pijlen rondom het symbool duiden erop dat deze grondstof recyclebaar is.
Met dit symbool wordt verwezen naar hoge dichtheid polyethyleen. Dit stijve materiaal is zeer sterk, waterafstotend en ondoorzichtig (te vergelijken met melkglas). Men gebruikt het vooral voor het maken van vuilniszakken, stevige plastic tassen en bidons die tegen een stootje kunnen.
De volgende grondstof in onze lijst is polyvinylchloride of PVC. Het is een stabiele kunststof die slijtvast en licht is. Het gaat zeer lang mee en wordt onder andere toegepast in de vorm van tape.
PE-LD staat voor lage dichtheid polyethyleen. Dit materiaal is vrij zacht en taai en gemaakt van aardolie. Deze kunststof weerstaat makkelijk temperaturen tot +80 °C en is bovendien waterafstotend. In de verpakkingssector gebruikt men dit zachte materiaal vaak voor luchtkussenzakjes en zipzakjes.
PP staat voor polypropyleen, of polypropeen zoals je tegenwoordig ook wel vaak ziet. Polypropyleen heeft een veel hogere weerstand dan polyethyleen en is daardoor een van de meest gebruikte kunststoffen. Polypropyleen vervormt bijna niet, is zeer sterk, corrosievast, kleurvast, hittebestendig en chemisch bestendig.
Polystyreen of PS is een soort piepschuim met isolerende eigenschappen. Deze kunststof is waterafstotend. Door zijn grote stevigheid gaat het jarenlang mee.
Polyurethaan of PUR is een soort hardschuim. Het is CFK-vrij en dus ook milieuvriendelijk. Het komt vaak voor in de bouwsector maar ook in de verpakkingswereld in de vorm van bufferkussens.
► Kwaliteits- en verzendlabels
CE staat voor Conformité Européenne en wordt toegekend aan producten die voldoen aan de geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (dit is de EU plus Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).
Producten met dit label moeten voldoen aan strenge eisen en testen zoals vastgelegd door de VN. Je ziet dit unieke UNO-symbool onder andere opduiken op bepaalde plastic zakken, jerrycans, enz.
Dit symbool voor verpakkingen zie je op producten met een antistatische eigenschap. Dit soort verpakking houdt weinig statische elektriciteit vast en is nauwelijks geleidend. Een must dus bij het verzenden van elektronische apparatuur.
Dit is een van de symbolen op verpakkingen om aan te duiden welke kant van de doos naar boven moet zijn gekeerd. Vaak combineert men dit logo nog met de tekst ‘This side up’. De variant met zwarte pijlen is doorgaans verplicht bij het transport van vloeistoffen.
.
Zie je dit symbool? Dan betekent het dat de inhoud van de verpakking gevoelig is voor vocht. Oppassen dus met regen en water!
.
Met dit etiket maak je duidelijk dat er geen lading bovenop je dozen mag worden geplaatst. Dat komt onder andere van pas wanneer je heel kwetsbare producten verstuurd.
.
Om duidelijk te maken dat je goederen breekbaar of zeer kwetsbaar zijn, gebruik je best dit verpakkingssymbool. Onder het glas zie je vaak nog de tekst ‘fragile’ of ‘breekbaar’.
.
Wanneer je dit etiket op een verpakking ziet heb je te maken met een breekbaar of kwetsbaar product. Ga er dus voorzichtig mee om!
► Transport van gevaarlijke producten
De onderstaande reeks symbolen op verpakkingen vraagt extra aandacht. Ze geven aan dat de verpakking gevaarlijke producten bevat. Beschermende kledij en veiligheidshandschoenen voorzien, is dus geen overbodige luxe. Bekijk hieronder met welke gevaarlijke producten je onder andere te maken kan hebben:
Bedankt voor het uitleggen van de betekenis van deze logo’s die je vaak op verpakkingen ziet. Met name de logo’s die te maken hebben met de grondstoffen kende ik eigenlijk niet. Goed om te weten hoe ik polystyreen kan herkennen.