Heb je al eens gehoord van de ‘twee emmer methode’? Het is de perfecte manier om de vloeren in je bedrijf, winkel of kantoor stralend schoon te krijgen. Wat houdt deze techniek nu precies in? En waarom is het dan net zo doeltreffend? In dit artikel delen we al onze tips en adviezen.
1. Vloeren schoonmaken met de twee emmer methode: wat is dat?
Je vloeren schoonmaken doe je niet enkel omwille van het uitzicht en de ‘esthetiek’ – het heeft ook een hygiënisch doel. Een erg vuile vloer kan op termijn een broeihaard worden voor bacteriën en schimmels. Wanneer je schoonmaakt met één emmer, dan spoel je je dweil of bezem altijd in hetzelfde water. Deze methode is slechts gedeeltelijk doeltreffend, aangezien de opgepikte kiemen worden gemengd met het spoelwater. Hierdoor ontstaat het risico dat je opnieuw kiemen achterlaat op een ander deel van je vloer. Dat is een beetje dweilen met de kraan open – niet?
Met de twee emmer methode voorkom je dit probleem. Het principe is heel eenvoudig: je gebruikt één emmer met schoon water en een tweede emmer waarin je je dweil uitspoelt. Die tweede emmer bevat dan altijd het vuile water. Zo blijft het schone water en het vuile water netjes van elkaar gescheiden. Resultaat: een perfect propere vloer!
2. De twee emmer methode stap voor stap
Om je vloer schoon te maken volgens de twee emmer methode volg je eenvoudig de onderstaande stappen:
- Dompel je dweil in een emmer met schoon water (eventueel met zeep voor vloerreiniging) en wring ‘m uit.
- Gebruik deze dweil om vervolgens je vloer te reinigen.
- Dompel je vuile dweil nu onder in de tweede emmer en wring ‘m opnieuw uit. Is het water in je tweede emmer té vies geworden, vervang dan tijdig het water.
3. Wat heb je nodig voor de twee emmer methode?
Om je vloeren efficiënt te reinigen met de twee emmer methode heb je uiteraard ook het juiste materiaal nodig. Denk maar aan dweilen, emmers, schoonmaakwagens, enz. Hier volgen enkele tips waarmee je het geschikte materiaal kan kiezen.
3.1 Dweilen en moppen
Voor het reinigen van je vloeren kan je gebruikmaken van verschillende soorten dweilen of moppen. Een dweil is uiterst veelzijdig en kan je makkelijk wikkelen rond een bezem, vloertrekker of mop. Het is vaak gemaakt van microvezel of katoen en neemt vuil zeer goed op. Je kan zo’n dweil bovendien makkelijk schoonmaken en ‘m dus meermaals opnieuw gebruiken.
Een tweede optie is de ‘vlakmop’. Dit type mop heeft een rechthoekige platte vorm en maak je vast aan een telescopische steel. Vlakmoppen zijn heel wendbaar en verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van het oppervlak dat je moet schoonmaken. Ten derde kan je kiezen voor de ‘franjemop’. Die franjes zorgen ervoor dat je vlotjes moeilijk bereikbare plaatsen kan bereiken in hoeken.
3.2 Emmers
De twee emmer methode zou niet echt een zicht zijn zonder een emmer natuurlijk. Je kan daarvoor bijvoorbeeld kiezen uit een klassieke ronde huishoudemmer. Dit is de meest eenvoudige oplossing zonder toeters en bellen en beantwoord perfect aan de taak. Ten tweede kan je kiezen voor een emmer met een pers. Je kan je dweil of mop in de pers schuiven. Wanneer je hierna lichte druk uitoefent, zal je dweil vanzelf worden uitgewrongen in de pers. Hierdoor moet je niet meer bukken en minder inspanning leveren tijdens het kuisen. Praktisch én ergonomisch dus.
3.3 Schoonmaakwagens
Schoonmaakwagens vormen de meest complete oplossing voor wie de twee emmer methode wil toepassen. De emmers in zo’n set hebben vaak elk een andere kleur zodat je het propere en het vuile water makkelijk van elkaar kan onderscheiden. De twee emmers zijn geplaatst op een onderstel met wielen waardoor je de wagen vlotjes overal naartoe kan rollen. De emmers zijn doorgaans ook uitgerust met een dweilpers zodat je moeiteloos kan werken. Er bestaan zelfs varianten die zijn uitgerust met een geïntegreerde vuilniszakhouder om het afval dat je tegenkomt tijdens het schoonmaken snel weg te werken.