Verpakken met schuim of met noppenfolie. Maak dankzij Rajapack altijd de juiste keuze.

Schuim of noppenfolie? Wat kies je het best?

4  min. leestijd 30 mei 2018

Noppenfolie is jarenlang de gebruikelijke ‘go to’ geweest om kwetsbare producten te beschermen. Maar we stellen vast dat daar stilletjes aan verandering in begint te komen. Meer en meer gebruikers zien ook de voordelen in om hun producten te verpakken met schuim. Wat zijn nu de verschillen tussen schuim en noppenfolie en onder welke vormen van verpakkingsmateriaal kun je ze gebruiken? Je komt het hier allemaal te weten.

1. Welk materiaal is geschikt voor jou? 

Zowel schuim als noppenfolie hebben alle basiseigenschappen in huis om je producten prima te beschermen tijdens opslag of transport. Afhankelijk van je verpakkingsbehoeften kan je een volgend onderscheid maken :

  • Noppenfolie is een uitstekend materiaal om schokken op te vangen en lege ruimtes in een doos te vullen.
  • Schuim gebruik  je best wanneer je producten met een fragiel oppervlak stevig wilt verpakken (bv. glas, porselein en elektronica). Zo voorkom je elk risico op afdrukken en krassen.
NoppenfolieSchuim
Licht in gewichtXX
Laat geen afdrukken achterX
Pluis- en stofvrijX
KrasvrijX
Optimale luchtveringX
Vul leegten op in je doosX
Verpak kleinere itemsX
Vul met noppenfolie leegten op VS bescherm met schuim je fragielste producten.
Vul met noppenfolie leegten op VS bescherm met schuim je fragielste producten.

2. Verpakken met schuim: werk kras- en stofvrij

De schuimverpakking is het kleine broertje van de noppenfolieverpakking en wordt daarom (onterecht) vaak vergeten. Het materiaal is dun, licht én stevig. De kleine luchtbelletjes in het schuim zorgen voor een uitstekende demping en geven het schuim de nodige veerkracht. Je vindt schuimverpakkingen in heel wat verschillende vormen, telkens aangepast aan je product:

u Schuimfolie op rol: snij de folie gewoon af op maat en gebruik hem om je producten krasvrij in te pakken, te scheiden of te isoleren. Schuimfolie is ook beschikbaar in losse vellen. Zo kan je onmiddellijk met de voorgesneden stukken aan de slag gaan en bespaar je een hoop tijd. Schuimfolie is beschikbaar in verschillende dikten:

DikteIdeaal om…
1, 1,5 of 2 mmTe beschermen tegen krassen en het scheiden van producten.
3 mmTe beschermen tegen krassen en (lichte) schokken.

u  Schuimplaten: dit materiaal wordt in heel wat sectoren toegepast, van zware industrie tot fijngevoelige elektronica. Hiermee verstevig en blokkeer je de producten in je doos; maar je kunt er ook producten mee scheiden of er de hoeken mee verstevigen.

u Schuimprofielen: gebruik dit materiaal om de hoeken van je meubelen, werkbladen, spiegels en glas te beschermen.

u Schuimmoffen: verpakken met schuim in de vorm van moffen is de ideale schokbescherming voor kwetsbare en cilindervormige voorwerpen van bijvoorbeeld glas en aardewerk. Je flessen wijn zullen zich onmiddellijk een heel stuk veiliger voelen!

u Schuimdozen en -boxen: tot slot bestaan er ook dozen waarbij er in de binnenkant al een dikke laag schuim is verwerkt. Gebruik ze om je elektronica, kunstvoorwerpen en stalen de beste bescherming te geven.

Verpakken met schuim: schuimfolie, -profielen, -dozen, enz.

3. Verpakken met noppenfolie: hou het luchtig 

De luchtvering van dit materiaal zorgt ervoor dat je echt alles beschermen kan: van een lichte demping voor kleinere items tot een allround bescherming voor fragielere items. In de familie van de noppenfolie vind je onder andere:

u Noppenfolie op rol: je kent ze vast wel. Je knipt de folie perfect op maat van je gebruik. De sterkte van de folie (die wordt uitgedrukt in micron) bepaalt voor welk product je ze best gebruikt.

DikteIdeaal voor het verpakken van…
50 micronLichte producten.
75/80 micronZware voorwerpen of voorwerpen met scherpe kanten.
100 micronFragiele of zware items.

Een tweede element waar je hier rekening mee moet houden is de grootte van de nop:

Grootte van de nopGebruik het om…
∅ 10 mm• Je lichte en breekbare, middelzware producten te beschermen en te verzenden.
∅ 25 mm• Je zware producten en artikelen met uitstekende hoeken te verpakken.
• De lege tussenruimten in je dozen op te vullen.
• Je zeer zware producten te beschermen.

Noppenfolie bestaat trouwens ook in de vorm van voorgeperforeerde vellen. Wat is hier het voordeel van? Je scheurt hierdoor snel, netjes en zonder enige moeite vellen van dezelfde grootte af. Als je vaak items van hetzelfde formaat inpakt en enkel een standaardlengte van 50 cm of 80 cm   nodig hebt, is  dit de perfecte oplossing voor jou. Je verpakt slimmer, werkt kostenefficiënter en verspilt minder verpakkingsmateriaal.

u Noppenfoliezakken: een halte die we zeker niet mogen overslaan zijn de zakjes van noppenfolie. Deze komen vooral van pas bij het verzenden van kleinere items. Omdat je ze niet meer handmatig moet uitknippen, zijn deze zakjes echte time savers. Wij raden je aan antistatische zakjes te gebruiken voor delicate en gevoelige elektronica zoals smartphones, computerapparatuur en elektronische componenten.

noppenfoliezakjes voor kleine items

Over de auteur

Arne Leën: Gepassioneerd door het schrijven van boeiende artikelen over verpakkingen, magazijnuitrustingen, kantoorartikelen en meer creëert Arne expertise en een uniek perspectief in de RAJA blog. Met een focus op innovatie en duurzaamheid, stelt Arne lezers in staat om weloverwogen beslissingen te nemen in hun verpakkingsactiviteiten.
Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *





 

Populaire onderwerpen